Aniversari de la derrota de la Batalla d'Almansa


Com cada 25 d'abril recordem aquella desfeta que suposà la derogació dels Furs del Regne de València i la seua substitució per les lleis i costums de Castella.

Amb l'ànim de mantindre viva la memòria d'aquells fets que condemnaren la nostra sobirania, la nostra llengua i cultura, els nostres costums i les nostres llibertats nacionals, reproduïm ací, la introducció al Decret d'abolició dels Furs de València i Aragó, coneguts com Decret de Nova Planta, en mans de Felip V, previa victòria dels botiflers sobre les tropes de l'Arxiduc Carles d'Austria. I ho fem no sense expressar el dessig dels i les joves valencianistes per construir el futur d'una nova realitat nacional per al País Valencià , plural i diversa, basada en la voluntat del nostre poble.


El 25 d'abril de 1707, l'exercit borbònic castellà al front de Felip V, derrotava les tropes de l'arxiduc en la famosa "Batalla d'Almansa"

EL DECRET DE NOVA PLANTA

El 6 de Juny de 1707 es rendia Xàtiva. El dia 19 fou, incendiada per ordre de Felip V. El foc durà fins l'u de març de l'any següent, sent totalment arrasada. Després anà caent tot el país.


La famosa sentència atribuïda al duc de Berwick
"Este Reyno ha sido rebelde a S.M. y ha sido conquistado, habiendo cometido contra S.M. una grave alevosía i assí no tiene más privilegios ni fueros que aquellos que S.M. quisiere conceder en adelante"

El 29 de Juny , un reial decret posava fi al tradicional règim constitucional de València per "delicto de rebelión..." "...y justo derecho de conquista", sotmès al Consell de Castella.
La llengua emprada als documents oficials passà a ser exclusivament en castellà.
Tot i que hom desconeix la dimensió i l'abast de la repressió borbònica, no sembla haver-hi cap dubte que el clima posterior fou el propi d'una postguerra civil, del qual deixà constància en el seu diari el botifler I. Planes en 1711 " Beberían nuestra sangre, tal es el odio que han cobrado contra nosotros, sin haber dado motivo, pero ni les hemos contristado ni dado en cara con oprobios ni con remoquetes, ni tenemos culpa, ni hemos deseado la introducción de las alcabalas, alojamientos, ni otros impuestos, ni deseamos las leyes ni usajes castellanos."

21de Novembre de 1707 Reial ordre de Felip V
"....... Y para formar de las ruinas de una ciudad rebelde, como Xàtiva (cuyo nombre ha de quedar borrado), mando reconstruir una nueva ciudad que ha de intitularse SAN FELIPE....."



La barbaritat històrica d'aquells anys, encara avui és viva amb la frase traspassada de generació en generació
"QUAN EL MAL VE D'ALMANSA........
....A TOTS ALCANÇA......"


Més informació a la web: la batalla d'Almansa